Καρκίνος Ωοθηκών
Ο καρκίνος ωοθηκών αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες, έχοντας όμως τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους παγκοσμίως.
Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 63 έτη και η πιθανότητα να προσβληθεί μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της είναι 1.3%.
Ο πιο συχνός υπότυπος καρκίνου των ωοθηκών είναι ο επιθηλιακός, που αντιστοιχεί περίπου στο 90% των πρωτοπαθών ωοθηκικών καρκίνων. Δεύτερο σε συχνότητα υπότυπο αποτελούν οι μη επιθηλιακοί καρκίνοι.
Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών:
- Η προχωρημένη ηλικία
- Μεγάλη διάρκεια της γόνιμης περιόδου – έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία ή/και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση.
- Ατοκία / υπογονιμότητα
- Ενδομητρίωση
- Κληρονομική προδιάθεση (Κληρονομική Σύνδρομο Μαστού και Ωοθηκών – γονίδια BRCA1 / 2)
- Κληρονομική προδιάθεση – Συνδρόμου Lynch
Καρκίνος Ωοθηκών Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως μη ειδικά και περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος ή διάταση, ανορεξία, ναυτία ή εμέτους, αλλαγές στις εντερικές συνήθειες, αίσθημα κόπωσης. Αιμορραγία ή κολπικές εκκρίσεις μπορούν επίσης να παρουσιαστούν μετά την εμμηνόπαυση.
Μετά την κλινική εκτίμηση απαραίτητες για τη διάγνωση είναι η ιστολογική τεκμηρίωση και συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως οι απεικονιστικές (αξονική ή μαγνητική τομογραφία) και οι καρκινικοί δείκτες (CA-125). Η χειρουργική σταδιοποίηση μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη.
Καρκίνος Ωοθηκών Θεραπεία
Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως συνδυασμό χειρουργικής και συστηματικής χημειοθεραπείας. Χειρουργικά, αφαιρούνται τα γυναικολογικά όργανα (μήτρα, σάλπιγγες και ωοθήκες, αλλά και όποιο άλλο όργανο στο οποίο μπορεί να έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος, όπως λεμφαδένες, επίπλουν). Η συστηματική χημειοθεραπεία, με ή χωρίς τον συνδυασμό στοχευμένων μοριακών παραγόντων, χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, αλλά και θεραπευτικά, με συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο ωοθηκών επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.