Μεσοθηλίωμα
Το κακόηθες μεσοθηλίωμα αποτελεί σπάνια μορφή όγκου του μεσοθηλίου, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί προστατευτικό τοίχωμα οργάνων και κοιλοτήτων του σώματος.
Υπάρχουν τρία είδη μεσοθηλιώματος: το πλευρικό και το περικαρδιακό στο θώρακα και το περιτοναϊκό στην κοιλιά.
Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η μακροχρόνια εργασιακή έκθεση στον αμίαντο. Οι άντρες έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με μεσοθηλίωμα σε σχέση με τις γυναίκες.
Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 2.000 – 3.000 περιστατικά το χρόνο.
Η συμπτωματολογία του περιτοναϊκού μεσοθηλιώματος δεν είναι ειδική και στα αρχικά στάδια η διάγνωση δεν είναι προφανής. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι μετεωρισμός της κοιλιάς, κοιλιακός πόνος, απώλεια βάρους και σε πολλές περιπτώσεις ασκίτης (υγρό στην περιτοναϊκή κοιλότητα). Σημαντικό είναι επίσης ότι λόγω της σπανιότητας της νόσου αρκετές φορές η διάγνωση καθυστερεί με αποτέλεσμα περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών να παρουσιάζονται σε προχωρημένο στάδιο.
Μεσοθηλίωμα Θεραπεία
Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Η χημειοθεραπεία έχει συμπληρωματικό ρόλο, ενώ η ακτινοβολία αξιοποιείται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες κατηγορίες συμπαγών νεοπλασιών. Η πλήρης χειρουργική αφαίρεση της νόσου συνοδεύεται από καλύτερα αποτελέσματα ολικής επιβίωσης. Ο συνδυασμός κυτταρομειωτικής χειρουργικής και χορήγησης υπέρθερμης ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας (HIPEC) διεγχειρητικώς αυξάνουν την επιβίωση και αποτελούν μια ακόμα θεραπευτική επιλογή για αυτούς τους όγκους.
Για περισσότερες πληροφορίες για το μελάνωμα επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.