Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση
Το περιτόναιο αποτελεί λεπτό ορογονικό υμένα που επενδύει τα τοιχώματα και καλύπτει τα σπλάχνα της κοιλιακής κοιλότητας.
Τα κακοήθη νεοπλάσματα του περιτοναίου (περιτοναϊκή καρκινωμάτωση), ανάλογα με την προέλευσή τους, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή.
Τα πρωτοπαθή προέρχονται από την ίδια την περιτοναϊκή μεμβράνη και ως κατηγορία εμφανίζονται σπανιότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μεσοθηλίωμα.
Τα δευτεροπαθή νεοπλάσματα, που είναι και τα συχνότερα, αποτελούν μεταστάσεις από διάφορα όργανα της κοιλιάς, όπως οι ωοθήκες, το παχύ έντερο, η σκωληκοειδής απόφυση, το στομάχι, το πάγκρεας κ.α.
Τα συμπτώματα της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης πολλές φορές δεν είναι σαφή και μπορούν να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ανορεξία, ναυτία ή και εμέτους, μετεωρισμό, ασκίτη και διαταραχές στις κενώσεις.
Η σταδιοποίηση της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις (συνήθως αξονική ή και μαγνητική τομογραφία). Η τελική διάγνωση τεκμηριώνεται με βιοψία και ενίοτε ακόμα και χειρουργείο (πχ διαγνωστική λαπαροσκόπηση).
Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση Αντιμετώπιση
Μέχρι πρότινος η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση αποτελούσε νόσο με δυσμενή πρόγνωση, χωρίς αποτελεσματική χειρουργική αντιμετώπιση ή ανταπόκριση στην χημειοθεραπεία
Σήμερα η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση αντιμετωπίζεται θεραπευτικά μέσω του συνδυασμού «κυτταρομειωτικής» χειρουργικής θεραπείας με πλήρη εξαίρεση της νόσου και της προσθήκης υπέρθερμης ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας (HΙPEC – Hyperthermic IntraPEritoneal Chemotherapy)
Στη φαρέτρα των χειρουργικών μας θεραπειών έχει προστεθεί η καινούρια μέθοδος έγχυσης χημειοθεραπείας μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα υπό μορφή αερολύματος, γνωστή και ως PIPAC (Pressurized Intraperitoneal Aerosol Chemotherapy). Η μέθοδος έχει κάνει την εμφάνισή της ως παρηγορητική θεραπεία και οι ενδείξεις της αυξάνονται με το χρόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.