Σάρκωμα
Τα σαρκώματα αποτελούν όγκους με προέλευση τα μεσεγχυματικά εμβρυικά κύτταρα και μπορεί να αποτελούνται από λίπος, αγγεία, συνδετικό ιστό, οστό ή και μυικό ιστό.
Έχουν περιγραφεί δεκάδες διαφορετικοί τύποι σαρκωμάτων έως σήμερα, καθένας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανάλογα με τον ιστό από τον οποίο προέρχεται, το σάρκωμα παίρνει και το όνομά του (π.χ. λιποσάρκωμα, λειομυοσάρκωμα, αγγειοσάρκωμα κλπ).
Ανευρίσκονται σχετικά σπάνια και αποτελούν περίπου το 1% όλων των καρκίνων.
Τα περισσότερα σαρκώματα (γύρω στο 75%) εμφανίζονται στους μηρούς. Περίπου το 10% εμφανίζεται στον κορμό, ενώ σπανιότερες θέσεις εντόπισης είναι ο οπισθοπεριτοναικός χώρος και το κεφάλι.
Τα αίτια που οδηγούν στη δημιουργία του σαρκώματος σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Εμφανίζονται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε περιοχές οι οποίες έχουν στο παρελθόν ακτινοβοληθεί (θεραπευτικά για άλλες νεοπλασίες), ενώ φαίνεται ότι σε ένα μικρό ποσοστό ίσως υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση.
Τα συμπτώματα των σαρκωμάτων ποικίλουν ανάλογα με την εντόπισή τους. Μπορούν να παρουσιαστούν με τοπική διόγκωση, πόνο ή άλλα νευρογενή συμπτώματα σε περίπτωση πίεσης νεύρων από τον όγκο.
Για τη διάγνωση τίθεται με την διενέργεια βιοψίας, αλλά και η απεικόνιση, κυρίως με αξονική ή μαγνητική τομογραφία είναι πολύ βοηθητική.
Σάρκωμα Αντιμετώπιση
Η κατεξοχήν θεραπευτική αντιμετώπιση των σαρκωμάτων είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα σαρκώματα αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία κακοηθών όγκων, στους οποίους – εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων – η συστηματική χημειοθεραπεία και ακτινοβολία δεν έχουν σημαντική αποτελεσματικότητα. Καινοτόμες στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν ρόλο σε πολύ επιλεγμένα περιστατικά.
Σε περίπτωση μη δυνατότητας αφαίρεσης του σαρκώματος προτείνονται εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η οριακή εκτομή με συμπληρωματική ακτινοθεραπεία ή βαθμό ο ενδαρτηριακός χημειοεμβολισμός . Στην περίπτωση νόσου εντοπισμένης σε άκρο (άνω ή κάτω άκρο) θεραπευτική επιλογή αποτελεί και η τεχνική έγχυσης χημειοθεραπείας μέσω απομόνωσης του άκρου (ILP – Isolated Limb Perfusion).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.