Θυρεοειδής Αδένας: Παθήσεις και Αντιμετώπιση
Θυρεοειδής Αδένας: Παθήσεις θυρεοειδούς και χειρουργική αντιμετώπισή τους. Θυρεοειδεκτομή.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας, σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Αποτελεί σημαντικό αδένα του σώματος, διαδραματίζοντας θεμελιώδη ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, της ανάπτυξης και του μεταβολισμού. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, όπως κόπωση, αύξηση ή απώλεια βάρους, απώλεια μαλλιών, ξηρό δέρμα και δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Ο θυρεοειδής είναι πολύ σημαντικός για την καλή κατάσταση του οργανισμού και το αίσθημα ευεξίας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαταραχών του θυρεοειδούς: ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός.
Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή θυροξίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, κόπωση, κατάθλιψη, υπνηλία διαταραχές ανάπτυξης και άλλα συμπτώματα. Η πιο συχνή αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με σωστή δόση συνθετικής θυροξίνης σε χάπι.
Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει υπερβολικά πολλή θυροξίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, άγχος, ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου και άλλα συμπτώματα. Θεραπεία περιλαμβάνει ραδιενεργό ιώδιο, αντι-θυρεοειδικά φάρμακα, β-αναστολείς ή χειρουργείο.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς συχνά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα. Μετά από χειρουργείο ολικής θυρεοειδεκτομής, ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει δια βίου ένα μικρό χάπι ημερησίως ώστε να υποκαθιστά τη θυροξίνη.
Θυρεοειδής Αδένας Παθήσεις
Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή αδένα και πολλές από αυτές απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Οι πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι:
– Ο καρκίνος του θυρεοειδούς: Αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος ενδοκρινικού καρκίνου και μπορεί να είναι πολύ επιθετικός. Συχνά συμπτώματα: ψηλαφητή ή μη ψηλαφητή μάζα στο λαιμό, δυσκολία κατάποσης, διογκωμένοι λεμφαδένες, βράγχος φωνής. Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και μπορεί να συνδυάζεται με ραδιενεργό ιώδιο, ακτινοθεραπεία, στοχευμένα φάρμακα ή χημειοθεραπεία.
– Καλοήθεις όζοι του θυρεοειδούς: Πρόκειται για μη καρκινικούς όγκους που μπορεί να εμφανιστούν στον θυρεοειδή αδένα. Συνήθως είναι αβλαβείς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως υπερθυρεοειδισμό ή βρογχοκήλη και να προκαλούν πίεση στο λαιμό δυσκολεύοντας την αναπνοή και κατάποση. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μεγάλων καλοήθων όζων του θυρεοειδούς.
– Νόσος του Graves: Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί στον οργανισμό υπερβολική παραγωγή θυροξίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως απώλεια βάρους, άγχος και αίσθημα παλμών της καρδιάς. Μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του θυρεοειδούς αδένα προκειμένου να ελεγχθεί η νόσος του Graves.
– Νόσος Hashimoto: Πρόκειται για μια άλλη αυτοάνοση νόσο που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αύξηση βάρους και κατάθλιψη. Μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του θυρεοειδούς αδένα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος Hashimoto.
Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα και χειρουργική θεραπεία
Όπως αναφέρθηκε, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% όλων των καρκίνων. Ωστόσο, είναι ο πιο συχνός τύπος ενδοκρινικού καρκίνου και ο πιο συχνός καρκίνος στον τράχηλο. Η πλειονότητα των καρκίνων του θυρεοειδούς είναι καλά διαφοροποιημένοι (δηλαδή μοιάζουν με τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς) και οι περισσότεροι μπορούν να θεραπευτούν με χειρουργική επέμβαση.
Η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου αδένα, συνήθως μέσω ολικής θυρεοειδεκτομής (αφαίρεση ολόκληρου του αδένα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη μόνο μια μερική θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση μέρους του αδένα). Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση για την καταστροφή τυχόν εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων και την πρόληψη της υποτροπής.
Μετά από το χειρουργείο θυρεοειδούς, ο ασθενής κινητοποιείται λίγες ώρες αργότερα, σιτίζεται γρήγορα και συνήθως λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Γενικά, ο θυρεοειδής αδένας είναι πολύ σημαντικός για την καλή κατάσταση του οργανισμού και την ευεξία του ατόμου. Είναι ένας αδένας που ρυθμίζει ζωτικές λειτουργίες του σώματος κι επηρεάζει όχι μόνο την Υγεία αλλά και την ποιότητα Ζωής. Όταν υπάρχουν διαταραχές στο θυρεοειδή αδένα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.