Καρκίνος του Μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Στους άνδρες εμφανίζεται πάρα πάρα πολύ σπάνια (γύρω στο 1% σε σχέση με τη συχνότητά του στις γυναίκες).
Η νόσος μπορεί να αναγνωρίζεται σε πολύ αρχόμενη κατάσταση, χωρίς διήθητικό στοιχείο (in situ) ή σε πιο προχωρημένες , όπου αναγνωρίζεται και διηθητικό στοιχείο. Οι δύο πιο συχνοί τύποι είναι το πορογενές και το λοβιακό. Eιδική μορφή νόσου αποτελεί η νόσος Paget της θηλής, ενώ σπανιότερα είναι τα σαρκώματα και τα λεμφώματα του μαστού.
Καρκίνος του Μαστού Ανάπτυξη
Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού έχουν διερευνηθεί σε μεγάλη έκταση και αφορούν κυρίως στα παρακάτω:
- Το γυναικείο φύλο
- Κληρονομική προδιάθεση (Κληρονομική Σύνδρομο Μαστού και Ωοθηκών – γονίδια BRCA1 / 2)
- Προχωρημένη ηλικία
- Μεγάλη διάρκεια γόνιμης περιόδου (εμμηναρχή σε μικρή ηλικία και εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία)
- Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία
- Παράλειψη του θηλασμού
- Παχυσαρκία
- Διατροφικές συνήθειες – κατάχρηση λιπαρών ουσιών, δίαιτα φτωχή σε βιταμίνες, λαχανικά και φρούτα
- Kάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ
- Aκτινοβολία σε νεαρή ηλικία στην περιοχή του θώρακα
- Ορμονοθεραπεία υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση
Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την ανίχνευση της νόσου σε πολύ αρχικά στάδια είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από την ηλικία των 40 ετών και πάνω (και ενδεχομένως με την συμπληρωματική χρήση υπερηχογραφήματος μαστού ή και μαγνητικής μαστών).
Σε πιο προχωρημένα στάδια οι γυναίκες ενδέχεται να διαπιστώσουν ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό, αλλαγή στο χρώμα ή καθήλωση του δέρματος, εισολκή της θηλής ή εκροή από τη θηλή, ακόμα και διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων.
Καρκίνος του Μαστού Αντιμετώπιση
Ο καρκίνος του μαστού, σε τοπικό επίπεδο, αντιμετωπίζεται με ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις, συντηρητικές (όπως οι ογκεκτομές ή οι τεταρτεκτομές) ή πιο εκτεταμένες, όπως οι μαστεκτομές, και με βιοψία μασχαλιαίου λεμφαδένα φρουρού ή μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό. Επίσης, συμπληρωματικά συνήθως προτείνεται η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία ή και η ορμονοθεραπεία. Σε πιο προχωρημένα στάδια, υπάρχουν πλέον πάρα πολλοί καινοτόμοι στοχευμένοι παράγοντες, νεότερα χημειοθεραπευτικά και ανοσοθεραπείες, που μαζί με την κλασσική χημειοθεραπεία κάνουν την διαφορά στην νόσο αυτή, προσφέροντας μακροχρόνιες επιβιώσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.